Touched by his Noodly Appendage

Touched by his Noodly Appendage
Church of the Flying Spaghetti Monster

tiistai 28. lokakuuta 2008

Viideskymmenestoinen päivä

Tiistai.

Ensin pitää käydä maanantai-ilta läpi, koska juhlimiseksihan se taas ryöstäytyi. Eli kirjoittelin esseetäni kun Joni tuli kertomaan että Trampsissä on Halloween-bileet. No, eihän niitä voinut jättää väliin. Taksilla mentiin paikalle mutta minä ja Heikki ei mahduttu muiden suomalaisten taksiin joten hypättiin lennosta toiseen kyytiin. Siellä istui jo neljä brittikundia mutta äkkiäkös tutustuttiin ja matkan päätteeksi he olivatkin valmiita jo julistamaan meidät parhaiksi ulkomaalaisiksi koskaan.

Iso osa jengistä oli pukeutunut eri tavalla ja hauskaa oli. Sisäpihalla törmäsin söpöön blondiin, tarjosin tulta neidin savukkeeseen ja seuraavaksi oltiinkin sylikkäin tanssilattialla vaihtamassa bakteerikantoja.

Ilta päättyi kyyneliin pienen kielimuuri-väärinkäsityksen ansiosta. Mielestäni tyttö sanoi menevänsä vessaan, joten vastasin "ok, mä meen sit tonne pöytään". Blondi katsoi minua oudosti, antoi pusun poskelle ja lähti. Reilun vartin päästä aloin ihmetellä että mikähän typyllä kestää, kelasin keskustelua uudestaan ja tulin siihen tulokseen että hän olikin ilmoittanut menevänsä kotiin. DOH!

No, saipahan ainakin hyvät yöunet kun nukkui rauhallisesti yksinään...

Tiistai sarasti pilvisenä (heti kun heräsin tuossa 13.00 aikoihin) joten turhia aikailematta lähdin historian luennolle. Tänään oli taas seminaarityöskentelyä - balladi-analyysi. Oma balladini kertoi kaiken uhraavasta rakkaudesta, synnistä ja anteeksiannosta. Saatiin ihan ok keskustelua aikaiseksi. Samalla sain rustattua esseesuunnitelmani huomista varten valmiiksi. Kyllä läppärin raahaaminen jokapaikkaan kannattaa.

Kotiin tullessani en meinannut uskoa silmiäni kun näin Jennyn tiskaamassa! Tyttö urheasti tiskasi koko hirmuisen tiskivuoren, kannoin oman korteni kekoon ja raahasin jätevuoren pois. Keittiö näyttää pitkästä aikaa siistiltä. Loppupäivä onkin mennyt rauhallisesti.

Gammasäteistä vielä:

SWIFT-satelliitti löysi elokuussa 2005 ensimmäisen lyhyen (kesto noin 50 millisekuntia) gammasädepurkauksen. Etäisyys? Noin kolme miljardia valovuotta. Tiedemiesten mukaan purkaus johtui kahden erittäin tiiviin neutronitähden törmäyksestä johtaen mustan aukon syntymiseen. Ja hyvä että se tapahtui noin kaukana - muutoin gammasäteily olisi tuhonnut ilmakehän. Ja mitäs auringon UV-säteily tekisi meille ilman ilmakehää? Muutamassa tunnissa tai päivässä maapallo olisi muuttunut täysin kuolleeksi kivipalloksi. Ehkä muutama bakteeri tulivuorten uumenissa säilyisi hengissä mutta ilman ilmakehää...

Mitä ovat gammasäteet? Wikipedia kertoo meille seuraavaa:

Gammasäteily on sähkömagneettista säteilyä, joka on peräisin atomiydinten viritysten purkautumisista. Gammasäteilyn aallonpituus on tyypillisesti alle 10 pm. Se on ionisoivaa säteilyä kuten alfa- ja beetasäteilykin. Näihin verrattuna gammasäteilyllä on vähemmän energiaa, joten se on vähemmän ionisoivaa. Kuitenkin aaltoliikkeenä se on hyvin läpitunkevaa; sen tehon vähentämiseen 50 %:iin vaaditaan 1 cm lyijyä tai 5 cm betonia. Gammasäteily on vaarallista eläville soluille, jonka vuoksi sitä käytetään muun muassa syöpäsolujen tuhoamiseen syöpäpotilailla.
Ydinonnettomuuden tai -sodan sattuessa, gammasäteily on juuri sitä ihmiselle vaarallisinta. Alfasäteily pysähtyy vaikka paperiarkkiin, beetasäteily vaatii vähän enemmän mutta normaali elementtiseinä riittää - gammasäteily vaatii sen pommisuojan. Tuo yksi sentti lyijyä siis puolittaa säteen tehon mutta pelkkä puolittaminen ei riitä.

Avaruudessa tämä on vielä vaarallisempaa - gammasädepurkaukset ovat huomattavasti massiivisempia kuin mitä suurimmatkaan ydinaseet saavat aikaan, eikä tyhjiö juurikaan hidasta niitä. Lähin tähti jolla on edes teoreettinen mahdollisuus muuttua supernovaksi ja sitä kautta mustaksi aukoksi, samalla aiheuttaen gammasädepurkauksen (tosin pitkällisemmän, eli vähemmän kokonaistehoa mutta kestää pidempään) on Wolf-Rayet tähti WR 104.
Onneksi WR on turvallisesti 8000 valovuoden päässä.

1 kommentti:

chef kirjoitti...

Aijjai, otan osaa väärinkäsityksen takia ;/ Harmillinen juttu kertakaikkiaan!