Touched by his Noodly Appendage

Touched by his Noodly Appendage
Church of the Flying Spaghetti Monster

maanantai 6. lokakuuta 2008

Nörtteilytauko - Fallout3

Okei, nörtteillään välillä kunnolla.

Varoitus: seuraava viesti käsittelee tietokonepeliä nimeltä Fallout3 joka julkaistaan näillä näppäimillä. Saa vapaasti jättää lukematta jos ei kiinnosta tai on tullut Fallout3-annos täyteen jo aikaa sitten.

Ensiksikin, Fallout ja Fallout2 ovat edelleen parhaita pelejä mitä PC:lle on koskaan tehty ja yhdessä Planescape: Tormentin ja Arcanumin kanssa ovat parhaat roolipelit mitä PC:lle on ikinä tehty.

Ja joo, olen aloittanut SSI:n kultalaatikkopeleillä ja Ultima V:lla silloin vuonna nakki&sormi. Kuten varoitin, raskasta nörtteilyä. Asiaan!

Bethesda Softworks on pelifirma joka on valmistanut kohtuullisen pelisarjan nimeltä The Elder Scrolls. Sisältäen hienon Arenan, kunnianhimoisen Daggerfallin, tyydyttävän Morrowindin ja surkean Oblivionin. Ja se että Metacriticin mukaan Oblivion sai erinomaiset arvostelut kertoo enemmän pelitoimittajien ammattietiikasta ja Bethsoftin PR-koneesta kuin itse pelistä. Tarvitseeko sanoakaan että ensimmäisen kolmen tunnin jälkeen inhosin peliä. Lopulta kun innokkaat fanit olivat modien avulla korjanneet Bethsoftin jättämät räikeät ongelmat, tartuin siihen uudestaan ja totesin että ei kakka muutu karkiksi vaikka se ei haisisikaan enää pahalta.

Miten nämä kaksi asiaa liittyvät toisiinsa? Erinomainen kysymys.

Interplay, yhtiö joka julkaisi useita hienoja pelejä, joutui aikoja sitten taloudellisiin vaikeuksiin, teki koko joukon typeriä päätöksiä, menetti lahjakkaimmat työntekijänsä ja lopulta ajautui konkurssiin. Interplay muuten omisti Fallout-lisenssin. Arvaatteko jo mihin tämä johtaa?
Kyllä vain, jostain käsittämättömästä syystä Bethsoft meni ja osti Fallout-lisenssin Interplayltä ja ilmoitti tekevänsä jatko-osan eli Fallout3:sen. Eniten asiassa itkettää se että Troika yritti myös ostaa lisenssin mutta raha ratkaisi, tietysti. Troikan perustajat kun olivat alkuperäisen Falloutin luojat.

No, ensi alkuun olin innoissani - "jes, uusi fallout vihdoin ja iso firma tekemässä, ainakin tulee hyvää jälkeä!" Into lopahti heti kun Bethsoft antoi lehdistötiedotteen:

"We want to concentrate on what we do best" eli toisinsanoen Fallout3 tulisi olemaan "Oblivion with Guns". Ja se kenen mielestä tuo on hyvä asia, ei tunne minua lainkaan.

Aikaa kului ja tietoa herisi enemmän. Selvisi että Falloutin maailma vedetään pikkaisen uusiksi jotta Bethsoft saa kaikki 'visionsa' toimimaan. Selvisi että kunnon roolipelin sijasta meille tuputetaan puolivillaista toiminta'ropea' ala Diablo tai Mass Effect. Selvisi että Peter Hines, Bethesdan ykkös PR-mies, on patologinen valehtelija - kuuluu kai ammattiin. Selvisi että hassut aseet ja yliammutut räjähdykset ovat tärkeämpiä kuin pelajaan toiminnan vapaus tai taktinen taistelu. Selvisi että peli kehitetään ensin Xboxille ja käännetään siitä PC:lle. Ja vaikka kuinka monta muuta naulaa todellisen Falloutin arkkuun. Ja nyt pelin julkaisu on vihdoin käsillä.
Ja valitettavasti se tulee myymään kuin häkä. Koska ennakkokohu on jälleen kerran ylittänyt kriittisen massan jo aikaa sitten. Surullista on ollut lukea ennakko'arvostelua' jonka kirjoittaja ei ole koskaan pelannut alkuperäistä Falloutia ja jonka mielestä Oblivion oli paras roolipeli koskaan "'cause you could walk anywhere!!!" Ja joka kuittaa suurehkon ja äänekkään fanijoukon murheet "lapsellisena ajastaan jäljessäolevien meganörttien itkuna". Joo, kiitos vain Gamespy. Asiallisin ennakkoarvostelu minkä olen lukenut oli eDomen tekemä (osa1, osa2 ja osa3). Eikä sekään ollut nyt kovin kummoinen. Eikö kukaan muista miten lähes kaikki 'toimittajat' kehuivat Oblivionia ennen sen julkaisua? Ja nyt kehuvat F3:sta, miten siinä "on korjattu Oblivionin pahat puutteet". Öh niinkö? Ja sitten aikanaan kun puhutaan seuraavasta Behtsoftin pelistä niin siinä "on korjattu F3:sen pahat puutteet"?

Oikeastaan ainoa asia mikä tässä vaiheessa enää kiinnostaa, on vastaus kysymykseen MIKSI?

Miksi Bethsoft osti Fallout-lisenssin jos se aikoi kusta sen päälle alusta alkaen? Konsolikansa ei tunne Falloutteja, heille on ihan yksi lysti onko pelin nimi Fallout3 vai Wasteland Oblivion. Bethsoft olisi voinut kehittää oman post-apokalyptisen maailmansa. Ja lisenssin ostolla sekä pelin nimeämisellä Falloutiksi vain vihastutettiin vanhat fanit.

Lopuksi. En epäile yhtään etteikö Fallout3 voisi olla viihdyttävä peli. Se voi olla jopa kohtuullinen roolipeli (luulisin että Bethsoft on oppinut virheistään Oblivionin jälkeen), mutta olen 100% varma että se on aivan yhtä surkea Fallout-roolipeli kuin Fallout: Brotherhood of Steel. Ja jään odottamaan todellista jatko-osaa, yhdessä muun NMA-kansan kanssa.

Ps. Ropepuolella menee muutenkin huonosti, kuten on mennyt jo vuosien ajan. Tosin nyt vähän pilkottaa valoa tunnelin päässä: Bioware on palaamassa juurilleen Dragon Agen kera (vihdoinkin, en ymmärrä miksi Mass Effectiä kehutaan hyväksi roolipeliksi), Obsidian on tekemässä kahta eri peliä par'aikaa (ja heillä on sentään Chris "Planescape:Torment" Avellone) ja CDProjekt työstää uutta peliä Witcherin menestyksen siivittämänä. Toivo elää - vaan ei Falloutin suhteen.

4 kommenttia:

antti kirjoitti...

Eipä kai tuon Fallout-tuotemerkin hankkimisessa tarvitse olla mitään muuta syytä kuin että se on helposti muutettavissa kelvolliseksi tuotoksi. Nykypäivänä ei enää tehdä hyviä pienen budjetin pelejä vaan kaikki pelit ovat sitä samma suurta massaa. Ihmettelen oikeastaan tätä hieman sillä muussa viihdeteollisuudessa, kuten elokuvapuolella, on kuitenkin edelleen yritystä tehdä myös "taidetta".

Kristo Karvinen kirjoitti...

Niinpä. Ei kukaan hauku ohjaajaa tai studiota "vanhanaikaiseksi" jos se tekee film noirin.

Mutta pelipuolella pitää olla uusinta, hienointa, parempaa vuosi vuodelta. Merkki alan nuoruudesta?

antti kirjoitti...

Ehkä tuo alan nuoruus on hyvä selitys sille, miksi tilanne tällä hetkellä on mikä on. Veikkaisin, että jossain vaiheessa syntyy oikeasti liike, joka siirtyy klassisemman pelisuunnittelun pariin ja pyrkii tekemään jotain, jota ei ole vuosikausiin (-kymmeniin) tehty. Täytyy vain toivoa, että tämä tapahtuu pikaisesti sillä jollei muutosta tule pian niin ainakin meikäläinen on menetetty aivan muille peleille.

Erik kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.