Touched by his Noodly Appendage

Touched by his Noodly Appendage
Church of the Flying Spaghetti Monster

maanantai 20. lokakuuta 2008

Neljäskymmeneskolmas päivä

Sunnuntai. Aika leppoisaa - selvitin Dragonforcen "Through the Fire and Flames"-kappaleen mediumilla Guitar Herossa, vihdoin ja viimein. Aivan hullu biisi.

Lauantai-ilta oli oikein onnistunut: Reflexissä oli hubaa jälleen kerran, paluumatkalla kuulin että Heinin bileet olivat vielä käynnissä joten suuntasin sinne. Keskusteltiin Heinin kanssa Hentaista, eli tuttavallisemmin japanilaisesta lonkeropornosta. Joo-o, muilla oli oikein hauskaa.

Muuten sunnuntai menikin tosiaan pitsan ja kitaran parissa. Kunnon lepopäivä taas. Illalla katsottiin isolla porukalla Pulp Fiction. Edelleen aivan loistava elokuva.

Illalla lueskeskelin Bad Astronomya jossa Phil-setä kertoi tällä kertaa juuri löydetystä neutronitähdestä. NASA lähetti Fermi-nimisen luotaimen avaruuteen jonka tehtävänä on nimenomaan löytää neutronitähtiä ja tutkia niiden säteilyä (keskittyen gamma-säteilyyn). Erittäin mielenkiintoinen aihe sillä neutronitähdet ovat fysiikan kummajaisia - massiivinen tähti joka romahtaa kasaan muuttuu yleensä mustaksi aukoksi mutta jostain syystä osa muuttuukin neutronitähdiksi. Näillä on sama massa mutta fyysinen koko on lilliputtimainen. Vähän niinkuin ottaisit Itäkeskuksen maamerkin ja puristaisit sen tulitikkuaskin kokoiseksi. Neutronitähdet "ampuvat" avaruuteen valtavat määrät säteilyä ja ovat äärimmäisen vaarallisia kaikelle lähistöllä. Ja lähistöllä tarkoittaa muutaman tuhannen valovuoden etäisyyttä.

Jokatapauksessa, Fermi löysi heti uuden neutronitähden mutta tämä tähti ei säteile lainkaan infrapuna- tai näkyvän valon aallonpituuksilla, vaan ainoastaan pumppaa valtavat määrät gammasäteilyä. Onneksi kaveri ei ole meidän galaksissamme vaan kaukana, kaukana, kaukana täältä joten voimme ihailla showta. Eli avaruudesta on löytynyt kummajaistähti joka eroaa jo valmiiksi kummallisista tähdistä. Ja Philillä oli erinomainen vertaus tähden tehosta:

"Mene ulos ja koe kuinka aurinko lämmittää kättäsi. Nyt kuvittele sama teho kaikkialla maapallolla. Nyt ymmärrä että maapallo vastaanottaa alle prosentin auringon tehosta ja kuvittele auringon koko teho. Ja NYT kuvittele tuo teho 89,000 -kertaisena." Huh huh, ei aivot meinaa pysyä perässä. Hieno löytö ja saa harmaat aivosolut liikkeelle. Kyllä avaruus on ihmeellinen paikka.

Ei kommentteja: