Touched by his Noodly Appendage

Touched by his Noodly Appendage
Church of the Flying Spaghetti Monster

maanantai 15. syyskuuta 2008

Yhdeksäs päivä

Suihkusta tuli taas vain kuumaa vettä. Yllättävän nopeasti pystyy peseytymään kun motivaatio on kohdallaan. Kylppäriin oli ilmaantunut naisellisia hygieniatarvikkeita. Pitää varmaan alkaa laskemaan wc-pytyn kansi jatkossa.

No, jugurtti naamariin, reppu selkään ja kohti ensimmäistä oppi-tuntia, jonka piti professori Paddy McNally. Joo, tipahdin hiukan kun mies esitteli itsensä. Pälvikaljun omaava semi-kääpiö, tollanen 150cm tai jotain. Mutta puhui selkeää englantia ja suhtautuu ilmiselvän intohimoisesti historiaan. Opiskelijaryhmäämme kuului jopa tyttöjäkin, vaikka etukäteen olin ollut vähän skeptinen.

Kävin kirjastossa ja netti yhteys palautettiin. "Don't do it again". No, en ennenkuin löydän paremman keinon kiertää se palomuuri, mielellään ilman kiinnijäämistä. Edes irkki ei toimi. Ja Messengerikin pätkiin. P2P puhumattakaan. WWW-sivut käytännössä ainoa asia minkä palomuuri päästää läpi. Kyseessä ei ilmeisesti ole edes koulun linjaus vaan palveluntarjoaja.

Yhdeltä on ensimmäinen History Workshop. Sen jälkeen pitää käydä kaupassa ja sitten alkaa taas bileet - tämän illan teema on teknoreivit. Plus, Tramps-yökerho avaa ovensa opiskelijoille. No, huomenna ei ole virallista koulua ollenkaan...

Workshop oli erittäin mielenkiintoinen ja hyvä avaus paikalliseen yliopistoelämään. Proffa jakoi jokaiselle lapun jossa seisoi seuraavat lauseet:

History seeks only to show what actually happened. -von Ranke

History is but a pack of tricks we play on th dead. -Voltaire

All history is contemporary history. -Croce

The history of all hitherto existing society is the history of class struggle. - Marx&Engels

Consciousness of the past alone can make us understand the present. -Luethy

The fundamental justificaiton for historical study ... is that history is necessary: it meets a basic instinct and need of men living in society. -Marwick

Professional historians publish works that no sane person would attempt to read from beginning to end. -Evans

History as a discipline cannot lay claim to predictive powers. -Biddiss

Jokainen arvioi lauseet asteikolla yhdestä viiteen, vitosen ollessa "täysin samaa mieltä" ja ykkönen tietysti vastakohta. Sitten keskusteltiin lauseista ja perusteltiin omia mielipiteitä ja proffa heitti omaa näkemystään/kokemustaan peliin. Avasin itsekin sanaisen arkkuni ja saimme keskustelun aikaan empatia vs sympatia -ajatusmallista historioitsijalle. Sympatia on helppoa, empatia vaikeaa. Olin muuten ainoa joka pystyi suoralta kädeltä asettumaan orjakauppiaan asemaan ja puolustamaan orjakauppaa. Ei sillä että kannattaisin sitä vaan koska jos tavoitteena on kirjoittaa edes jotenkin objektiivista tekstiä menneistä tapahtumista, historoitsijan pitää kyetä asettumaan hyvinkin erilaisten ihmisten asemaan.

Jos kirjoittaa etäältä, vain kylmän objektiivisesti, tulee tekstiä tyyliin "orjuus oli hyvä juttu amerikan mustille" koska elinolot olivat paremmat orjuudessa kuin ensimmäisinä vuosina vapaudessa. Jos taas tuntee vain sympatiaa sorrettuja kohtaan, tulee harhaanjohtavaa tekstiä, tyyliin Goldsteinin "Hitler's Willing Executioners".

Hmm, tulipas vuodatusta. Joka tapauksessa, tunti herätti heti ajatuksia ja keskustelua. Vierustoveri totesikin heti pois lähtiessä että "wow, really makes you think". Oli hankala pidätellä hymyä, totesin vain että "yeah, food for though".

Duunattiin Jonin kanssa pastaa curry-kastikkeella. Onnistui yli odotusten ja oli ihan hyvää. Nyt ei varmaan auta muu kuin aloittaa jo nestetankkaus iltaa varten, Tescon kolmen litran siideripullolla.

2 kommenttia:

Jorma kirjoitti...

Kännykän sähköpostista ei löytynyt mitään blogisisältöä moneen päivään Ilolassa. Sitä ennen teksti loppui (järjen)sammumiseen. Ilmankos orjakauppiaana elämä kuitenkin jatkuu.

Joel kirjoitti...

Mitä, teit ruokaa? Wau, kannatti lähteä...